Weblog van Bas

Bas is een je-weet-wel-kater en heeft in de loop der jaren een heel eigen kijk ontwikkeld op de mens en zijn eigenschappen.

 • Waarom kijken ze niet op of om?
  Ligt het aan mij of kijken mensen tegenwoordig niet meer op of om? Ik heb al vaker uitgelegd dat ik weinig van de mensheid begrijp, maar dat doet ze toch vooral zelf. Was het vroeger nog wel eens mijn schuld dat iemand over mij struikelde omdat ik precies achter ze was gaan zitten, tegenwoordig loopt de helft van de mensen tegen mij op omdat… Read more: Waarom kijken ze niet op of om?
 • Dagboek van Bas – Maximiliaan
  Wah, het is niet waar. Ik moet mijn huis delen met een kleine kater. Maxi. Maximiliaan eigenlijk. maar dat vind ik echt wat te veel eer voor zo’n onderdeurtje. Ik voed hem natuurlijk goed op. Regel 1: Bas heeft altijd gelijk. Mijn heer Sebastiaan voor hem uiteraard. Ik moet alleen wel oppassen wanneer ik hem een opvoedkundige tik verkoop, want mijn vrouwtje vindt het niet… Read more: Dagboek van Bas – Maximiliaan
 • Mijmeringen op een van de donkere dagen voor kerst
  Het is alweer bijna kerst. Hoe kan dat nou? Gaat de tijd sneller of ga ik trager of allebei? Toch maar eens in verdiepen. Want je kunt wel leuk roepen dat het lijkt dat de tijd veel sneller lijkt te gaan nu je ouder wordt, maar is dit wel zo. Zo kwam ik al snuffelend op internet op Wikipedia terecht bij Tijdsperceptie en las… Read more: Mijmeringen op een van de donkere dagen voor kerst
 • Hebbedingetjes
  Ik heb hier al vaker aangegeven dat ik weinig van de mensen begrijp. Toch komt dat gevoel van onbegrip telkens weer terug. Mensen houden van hebbedingetjes. Waarom? Al die troep, dat zit toch alleen maar in de weg? Als je in het huis van mijn vrouwtje om je heen kijkt, dan zie je dus allemaal spulletjes die ze niet gebruikt. Gooi ze dan weg… Read more: Hebbedingetjes
 • Favo filmpjes
  Hmm, het is lekker weer om op de bank te liggen en nog eens te genieten van mijn favoriete kattenfilmpjes Omdat het december is: How to wrap a cat as christmas present Geef je over Ik wil gewoon slapen Een dikke knuffel
 • Overdenkingen op een regenachtige vrijdag
  Ik lig wat te soezen op bed. Buiten regent het, binnen lijkt het wel nacht. Geen weer om heel actief te doen, maar gewoon lekker een warm plekje op te zoeken. Een kat heeft een simpel leven, tenminste dat zegt mijn vrouwtje altijd tegen mij. Maar dat zegt misschien veel meer over het niet zo simpele leven van een mens. Want ik heb echt… Read more: Overdenkingen op een regenachtige vrijdag
 • Computerfascinatie
  De moderne mens zit bijna dag en nacht achter het scherm van een computer. En mochten ze die onverhoopt niet bij de hand hebben, dan hebben ze gelukkig hun mobiele telefoon nog. Het wordt me maar niet duidelijk waarom mensen zo gefascineerd zijn door computers. De helft van de tijd schelden ze ook nog op die dingen: wat is ‘ie traag, hij doet niet… Read more: Computerfascinatie
 • Wat een weer weer
  De mens klaagt graag over het weer, dat weten we nou wel. Maar ik word er een beeje moe van dat mijn vrouwtje zo blijft dooremmeren over het slechte weer. “Het lijkt wel herfst,” zegt ze wel tien keer op een dag. Dus ben ik eens wat onderzoek gaan doen. Hoe zit het nu echt met het weer in dit koude kikkerlandje (ook alweer… Read more: Wat een weer weer
 • Regenachtig
  Zo naar buiten kijkend is het vandaag een dag om binnen te blijven. Een van mijn favoriete bezigheden is dan het bekijken van filmpjes. Korte filmpjes, want ik moet natuurlijk ook nog af en toe een dutje doen. Hieronder een lijstje van mijn favoriete filmpjes: De Muppets met Bohemian Rapsody De pinguin die boodschappen doet Een filmpje over niet zo snuggere soortgenoten (Funny cats)… Read more: Regenachtig
 • Portretrecht
  Ik weet dat ik mooi ben en dat mijn vrouwtje het niet kan laten om mij in alle standen te fotograferen. Ach, als schoonheid laat ik mij dit aanleunen. Tot voor  kort. Met de opkomst van de Smartphone is alles anders geworden. Waar het vroeger weken duurde voordat een fotorolletje vol was en vervolgens ook nog afgedrukt moest worden, kost het mijn vrouwtje nu luttele… Read more: Portretrecht
 • Familie
  In een kattenleven van een stadskat speelt familie geen belangrijke rol. Je wordt geboren in een nest van zo’n zes katten, dus hoef je je geen illusies te maken dat je speciale aandacht van je moeder krijgt. Je vader is er voor de geboorte al snel vandoor gegaan. Je broertjes en zusjes duwen je aan de kant om zelf eten te krijgen. Je leert… Read more: Familie
 • Voorjaar
  De beste remedie tehem het nare wintergevoel dat al die maanden op je schouders gedrukt heeft is het voorjaar opsnuiven, inhaleren, voelen en intens verliefd worden. Niets mooier dan de wandelingen in het voorjaar door alle tuinen in de buurt op zoek naar een nieuwe, of oude, liefde. Dit jaar is mijn oog gevallen op een bloedmooie perzin. Ze woont een paar huizen verderop.… Read more: Voorjaar
 • Op reis
  We hebben allemaal wel eens behoefte aan verandering. Dan zijn we de sleur van het dagelijks leven beu. We willen uit de band springen, iets geks doen, opreis gaan, iemand laten schrikken…. we willen gewoon iets anders of iemand anders. Zo had ik behoefte aan een vrouwtje met wat meer aandacht voor mij. Iemand die, zeker met het oog op de naderende winter, wat… Read more: Op reis
 • Concurrentie
  Ik heb een concurrent. Het is niet te geloven, maar er zijn mensen die een andere kat boven mij prefereren. Garfield heet hij. Ik snap het niet: het beest is dik, lelijk, niet intelligent en absoluut niet aardig. En dan toch populairder dan ik… Probeer me dat maar eens uit te leggen. Ook mijn vrouwtje valt voor dat mormel, dat vette beest. Hij is… Read more: Concurrentie
 • Slaapgebrek
  Mensen zijn rare wezens. Ze klagen altijd over slaapgebrek en het lijkt hen allemaal zo heerlijk om kat te zijn; die slapen de hele dag. Maar als ze dan de kans krijgen om te slapen blijven ze wakker. Of ze kunnen niet slapen (ik ben zo wakker; daar heb ik nou nooit last van) of het is zo gezellig. Ze beseffen niet dat je… Read more: Slaapgebrek
 • Bakken
  Zal ik de mensen ooit begrijpen? Hoe ouder ik word, hoe meer ik hieraan begin te twijfelen. Het wordt zomer. Wat doen die idioten dus: ze gaan de hele dag in die hete zon liggen bakken. Letterlijk bakken. Net als een stuk vlees gaan ze draaien als ze bruin zijn. Maar mensen hebben nou eenmaal geen goed vlees, dat weten wij katten allemaal. Daarom… Read more: Bakken
 • Bed delen
  Ik moet mijn vrouwtje en mijn bed delen met een andere man. Het is vernederend om te zien hoe veel aandacht en liefde mijn vrouwtje hem schenkt. Maar ik geef me niet zomaar gewonnen. Mannen zijn van voorbijgaande aard en ik ben een blijvertje. Mijn vrouwtje komt er snel genoeg achter. Als manlief iets verkeerd doet komt ze toch weer bij mij uithuilen. Natuurlijk… Read more: Bed delen
 • Feminisme
  Als we maar geen feministische golf krijgen onder de poezen. Bij de mensen heeft dit alleen maar geleid tot onduidelijkheden. Moeten mannen vrouwen nog steeds als aparte wezens beschouwen? Moeten ze de deur voor hen openhouden? Mogen ze nog complimentjes maken over hun uiterlijk? En ga zo maar door. De hele etiquette moest bijgesteld worden. Bij ons katten is het allemaal heel simpel en… Read more: Feminisme
 • Liefde
  Mensen hebben een vreemd beeld van de wereld. Ze zitten eigenlijk heel vreemd in elkaar. Daardoor hebben ze hele vreemde eigenschappen en gedragen ze zich eigenaardig. Neem nou de menselijke opvatting over liefde. Niet te begrijpen! Zo ‘vieren’ mensen Valentijnsdag. Dit is een dag waarop mensen die niet openlijk voor hun liefde durven uit te komen heimelijk een kaartje naar hun beminde sturen. Nou… Read more: Liefde
 • Mooi-weer-kat
  Mijn vrouwtje verwijt mij altijd dat ik chagerijnig ben als het geen mooi weer is. Een mooi-weer-kat noemt ze me dan ook. Het is inderdaad waar dat ik liever binnen blijf als het regent of sneeuwt. En binnen is niet zo veel te beleven als buiten dus vraag ik om aandacht. Maar als dat te veel gevraagd is… Maar mensenhumeuren zijn echt heel wat… Read more: Mooi-weer-kat
 • Kerst
  Kerst. Er is helemaal niemand thuis. Af en toe komt er een oppas langs om me binnen en buiten te laten en me wat eten te geven. Verder struin ik de buurt af op zoek naar resten van andermans kerstdiner. Soms zit ik een tijdje voor een raam en kijk naar binnen waar een familie gezellig om de tafel zit. De kaarsjes branden, in de… Read more: Kerst
 • Huisarrest
  Ik heb huisarrest. Maar ik laat aan mijn vrouwtje wel heel duidelijk merken dat ik het er niet mee eens ben. Ik zit in de vensterbank met een zwiepende staart. Als ze me roept werp ik haar alleen maar een vernietigende blik toe. Volgens haar kan ik niet naar buiten. Ik liep gisteren namelijk een beetje te dromen en toen botste ik pardoes tegen… Read more: Huisarrest
 • Op schoot
  Het wordt weer koud. Er is geen lol meer aan om de hele dag buiten te zitten. Lekker naar binnen waar de kachel gloeit. Of ik lig voor de kachel of lekker op schoot bij het vrouwtje. Soms vindt ze het wel leuk, maar soms kan ze het niet waarderen. En het zit ook niet altijd even lekker. Het lekkerst zit ik op haar… Read more: Op schoot
 • Honger
  Mijn vrouwtje zegt dat ik zo op eten gefixeerd ben, omdat ik als zwerfkatje geboren ben. De eerste weken van mijn leven hebben mijn moeder, mijn drie zusjes en ik in de wildernis doorgebracht. We scheurden vuilniszakken open en jaagden op muizen om maar aan eten te komen. Toen werden we ziek. Een van mijn zusjes is toen ook gestorven. We werden overgebracht naar… Read more: Honger
 • Uithuizig
  Mijn vrouwtje of bazinnetje of hoe je haar ook wilt noemen heeft de neiging om veel van huis te zijn. En maar beweren dat ze een huismus is. Dan vindt ze het raar dat ik de hele dag buiten ben. Poeh, ze moet niet denken dat ik haar mis. Buiten is het tenminste niet zo saai. Daar heb ik mijn vrienden. We zijn echt… Read more: Uithuizig
 • Politiek
  Een kat is geen politiek dier. Toch zitten we altijd bovenop het nieuws, als onze baasjes de krant lezen. We zijn eigenlijk rasechte intellectuelen. We zijn dol op papier, beschreven dan wel maagdelijk wit. Kranten vinden we het einde. Naast de politiek volgen we ook de mode op de voet. We doen meet met de cocoon-rage en we willen allemaal een fleecetrui of -vest.… Read more: Politiek
 • Dagboek van Bas, een je-weet-wel-kater
  Die titel alleen al haalt het bloed onder mijn nagels vandaan. Niet iedereen hoeft meteen te weten wat voor kater ik ben. Deze uitspraak ondermijnt mijn status op de huwelijksmarkt! En ‘Bas’, wat nou Bas. Die naam mag alleen door intimi worden gebruikt. Voor de gewone mens en de gewone kat heet ik nog steeds Mijnheer SebastiaanOp Stand 3Lekkermelk Dat mijn bazinnetje mijn naam… Read more: Dagboek van Bas, een je-weet-wel-kater