Typmachine

Schrijfopdrachten – maak een verhaal af

Ik houd ervan om mee te doen aan schrijfopdrachten waarbij je een verhaal moet afmaken. Iemand anders schrijft een begin of een scène. Ik leef me dan helemaal in. Hoe is de toon van het stuk? Vanuit welk perspectief is het geschreven? Hoe voelt de sfeer? Als ik daar dan induik dan vormen zich allemaal verschillende verhaallijnen in mijn hoofd. Ik pik de verhaallijn er uit die het beste voelt. Die het beste aansluit bij dat eerste begin dat er al stond. Herken je dit? Dan heb ik hier een paar beginnetjes/scènes die je lekker zelf mag aanvullen. Je hoeft het niet in te sturen, maar als je dat leuk vindt en misschien ook nog hier gepubliceerd wilt worden, stuur het dan gerust naar me op!

Schrijfopdracht 1 – Er was eens….

Er was eens een kleine hut, in een kil en donker bos, in een land hier ver vandaan. De hut was opgebouwd uit boomstammen. Voor het hutje stond een tafel met twee stoeltjes, allemaal van hout. Voor de ramen zaten luiken, groen met een hartje erin gesneden. De luiken waren dicht. Er zat een rood dakje op het kleine hutje. En als de luiken open waren geweest dan had je de frisse witte gordijntjes kunnen zien met rose geraniums voor het raam.

In het hutje woonde een oud vrouwtje met een hele verzameling dieren. Alle dieren van het bos kwamen in de winter bij haar eten. Ze heette Elisa. Op een dag kwam Elisa terug bij haar hutje nadat ze bosbessen had geplukt. Tot haar verwondering zag ze dat de deur van haar hutje openstaat. Nieuwsgierig gluurde ze naar binnen…..

Schrijfopdracht 2 – Mijn pop

Vandaag hebben we Sinterklaas gevierd op school. Dat is altijd heel gezellig. Er zijn natuurlijk altijd van die sukkels die vinden dat je een hele vieze surprise moet maken met een slecht gedicht erbij, maar daar ben ik inmiddels wel aan gewend. Dat is toch eigenlijk elk jaar hetzelfde. Het was makkelijk toen we allemaal nog in Sinterklaas geloofden en dat we ’s avonds onze cadeautjes in een zak voor de deur vonden. Nu moet je elk jaar moeite doen om een cadeautje te verzinnen voor iemand die je waarschijnlijk helemaal niet zo goed kent en dan moet je daar ook nog een origineel gedicht bij maken. Maar goed, als dat achter de rug is en we gaan met lekkere warme chocolademelk en zoete snaai de cadeautjes uitpakken is het altijd erg gezellig.

Ik heb dit jaar geen vieze surpise gekregen, gelukkig. Wel een pop. Wat een beetje raar is, want daar zijn we toch te oud voor. Wie speelt er nu op zijn tiende nog met poppen. Ze is ook niet echt mooi, maar er is toch iets speciaals aan haar. In het gedicht schreef mijn klasgenoot (en ik weet dus echt niet van wie ik de pop heb gekregen) :

Voor Anne dit jaar
niet een cadeau zomaar
Ik heb er goed over gedacht
En daarom iets levenigs gebracht

Dat was een lekker kort gedichtje om voor te lezen. Iedereen ging natuurlijkl heel flauw doen toen ze zagen dat ik een pop heb gekregen, maar ik heb net gedaan of ik er heel erg blij mee ben, want ik vind het stom om iemand voor gek te zetten.

Thuisgekomen heb ik Mam verteld dat ik een pop heb gekregen en toen heb ik haar op mijn kamer gelegd om thee te gaan drinken en bij te kletsen met Mam en Irene, dat is mijn zusje. We waren lekker aan het kwebbelen dus het duurde even voordat ik weer op mijn kamer kwam. Maar toen ik boven kwam zag ik dat de pop niet meer op de stoel naast de deur zat, maar op het bed. En ik weet zeker dat ik haar op de stoel heb gezet….

Schrijfopdracht 3 – Sherlock II

Ik heet natuurlijk geen Sherlock, maar mijn ouders noemen me zo sinds ik begonnen ben met mijn eigen detectivebureau. Dat was ik helemaal niet van plan, om detective te worden. Ik had een goeie baan op kantoor, lekker rustig en overzichtelijk. Maar twee jaar geleden gebeurde er iets waardoor alles voor mij veranderde.

Ik logeerde een week bij vrienden in hun prachtige en luxe buitenhuis. Dat huis staat in het Oosten van het land. Daar heb je nog rust en ruimte. Mijn vrienden vinden het gezellig als er mensen over de vloer komen anders zitten ze ook maar zo alleen in dat grote huis. Ook deze keer hadden ze een heel stel vrienden uitgenodigd om een weekje te komen. Het beloofde een week met mooi weer te worden en je kan genoeg doen in de omgeving, zoals wandelen en fietsen. Ik had behoefte aan een week rust, het was de laatste tijd druk geweest op mijn werk en mijn relatie was na twee jaar stuk gelopen. Dikke pech, we waren uit elkaar gegroeid, er was gewoon geen goeie klik meer tussen ons. We hebben het samen besloten, dat uit elkaar gaan. Maar toch gaat het je niet in je koude kleren zitten. Dus toen ik de uitnodiging van Jill en Mark kreeg heb ik die aangenomen en heb mijn koffer gepakt om een weekje lekker bij te komen in een mooie omgeving…

Schrijfopdracht 4 – Dit verzin je niet

Sara keek verschrikt op. Ze was helemaal opgegaan in haar boek en had Derek niet horen binnenkomen. Dus toen Derek haar iets vroeg schrok ze.

‘Sorry, wat zei je?’ vroeg Sara
‘Weet jij waar de autosleutels liggen?’ vraag Derek nog een keer.
Sara fronste haar wenkbrauwen, wat wilde Derek nou met autosleutels. Hij had niet eens een rijbewijs.

Insturen?

Wil je een verhaal insturen? Gebruik dan dit formuliertje. Zorg ervoor dat je verhaal in Word-bestand wordt aangeleverd.

Doe mee aan een schrijfwedstrijd

Heb je nog meer zin om te schrijven en durf je het aan om mee te doen aan een wedstrijd? Neem dan eens een kijkje op de webiste van Schijven Online. Zij hebben een overzicht van alle schrijfwedstrijden van dit moment »

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.